‘Win-winactie’

Tot mijn verrassing werd ik door Schouten & Nelissen onlangs uitgeroepen tot één van de 5 winnaars van het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Ik las het boek voor het eerst toen ik zo’n 15 jaar geleden in een hevige strijd verwikkeld raakte met mijn toenmalige partner.

In mijn grenzeloze naïviteit dacht ik ons huwelijk te kunnen redden door háár exemplaar van het boek driftig te bekladden met roze highlights voorzien van mijn kanttekeningen zoals: “Eerst begrijpen dan begrepen worden, snap dat dan toch!”

Klaarblijkelijk begreep ik er zelf nog maar bitter weinig van. Bij het minste of geringste had ik de neiging om in razernij te ontbranden, wat mijn acties bijvoorbaat al tot een kansloze missie maakte. Om met Covey te spreken: “Onze benadering van het probleem is vaak het probleem.”

In plaats van haar ‘mijn versie van de werkelijkheid’ onder de neus te douwen, had ik mezelf achteraf gezien beter de vraag kunnen stellen: “Ligt het probleem wel bij mijn partner? Dicht ik de tekortkomingen van mijn partner niet teveel invloed toe en maak ik mijn leven afhankelijk van de manier waarop ik word behandeld?”

“Rebellie is een knoop in het hart, niet in het hoofd.” ‘Van binnen naar buiten’ is een benadering die je leert dat je bij jezelf moet beginnen als je de kwaliteit van je relaties, werk- en gezinsleven wilt verbeteren.

“Het hart heeft redenen die de reden niet kent.” Eerst begrijpen is moeilijk. Het is veel makkelijker om snel iemand je eigen bril te geven. Ook bij mensen die door hun ervaringen gehard zijn, gaan achter een gepantserd harnas gevoelens van tederheid schuil.

Gelukkig ben je nooit te oud om te leren, jezelf verder te ontwikkelen en als mens opnieuw te groeien. Als je uitgaat van een win-win filosofie en echt probeert de ander te begrijpen, vind je doorgaans een oplossing die beter is voor alle betrokkenen.

Bijna 10 jaar na onze scheiding heb ik mijn ex partner deze week gevraagd of zij haar – besmeurde en door mij ingekleurde – boek wil ruilen voor mijn gloednieuwe en brandschone exemplaar, zodat ik zelf nog eens deemoedig kan terugblikken op m’n ‘eigen-wijze’ lessen uit het verleden.

En raad eens? Ze heeft ‘Ja’ gezegd 😀

Wat is voor jou de belangrijkste eigenschap van Effectief Leiderschap?