De mensen en het dorp

Op zondag 30 april 2023 overleed Jan Schouten op 82-jarige leeftijd. Als oprichter en grondlegger van Schouten & Nelissen ging hij op zoek naar ‘Rijnland’. In “De mensen en het dorp” wilde hij het beste van twee werelden verenigen: een sterk sociaal streven gecombineerd met een stevige bedrijfseconomische en winstgerichtheid.

In de vorm van stellingen en adviezen opende hij begin 2000 de discussie over de invulling van de sociale en economische waarden in ons bedrijfs- en organisatieleven met als cruciale vragen:
* Hoe behandelen we toch die mensen die voor ons werken?
* Wat te doen met het dorp waar onze fabriek staat en onze klanten wonen?


Toen ik in 2006 bij Schouten & Nelissen in dienst trad kreeg ik het boekje als welkomstgeschenk en werd meteen geraakt door de vierde stelling, waarin “12 kenmerken voor de menselijke natuur” worden beschreven. Ze vormen een belangrijke leidraad in mijn streven naar menselijk maatwerk binnen teams en organisaties.

In de loop der jaren is het oorspronkelijke dorp van Jan uitgegroeid tot een ware metropool waar zijn ziel voortleeft onder veel oud dorpsgenoten en tal van nieuwe inwoners die zijn gedachtengoed met elkaar blijven uitdragen naar klanten en opdrachtgevers.

Dankjewel Jan dat ik een tijdje in dit bijzondere dorp mocht wonen! Ik ben heel blij en trots dat ik deel mag uitmaken van deze mooie club mensen die jouw nalatenschap samen zullen koesteren.