Mijn USP? Geen flauw idee!


Waarin onderscheid jij je ten opzichte van al die anderen?
Als startend ZZP’er brak me regelmatig het zweet uit als mij die vraag gesteld werd. En nog steeds krijg ik accuut jeuk als ik iemand hoor roepen: “Wees je eigen merk!” Dan zie ik meteen zo’n schreeuwerige billboard langs de snelweg met daarop ‘My gift to the world!‘ Brrrrr…

Geloof me, ik hou enorm van mijn vak, maar vraag me niet om mezelf als een “Unique Selling Point” te verkopen. Veel liever maak ik mijn toegevoegde waarde in de praktijk zichtbaar. Deze maand geef ik de virtuele training “Netwerken en Personal Branding”, waarin je oefent met netwerkgesprekken, je bewust wordt hoe je op anderen overkomt en in vier ochtenden ontdekt welke talenten, eigenschappen en ambities jou uniek maken.

Mijn USP? Geen flauw idee! In plaats daarvan stel ik mijn deelnemers liever de vraag: Waaraan beleef jij het meeste plezier en voldoening in je leven en werk? Wat is daarin jouw grootste wens of verlangen? En welke concrete stap kun je vandaag al zetten om jouw droom in de praktijk waar te maken?

Zelf kan ik soms nog steeds worstelen met de vraag “Wat wil ik worden als ik later groot ben?” En doe ik het als mens en professional eigenlijk wel goed genoeg? Onlangs verscheen het boek “Het licht in ons” van Michelle Obama over hoe we onzekere tijden overwinnen. Haar ‘down-to-earth’ advies: “Focus on the small things”:

“Misschien wil je in je leven grote dingen doen, jaag je jezelf op met een drukke agenda zonder ook maar een seconde te verspillen. Misschien ben je daarin net als ik soms te streng voor jezelf.”

“Wanneer alles te groot en dus angstwekkend en onoverkomelijk begint aan te voelen, wanneer ik een punt bereik dat ik teveel voel, denk of zie, dan pak ik mijn breinaalden en geef ik mijn handen de kans om het over te nemen en ons rustig tikkend uit dat moeilijke oord te halen.”

“Met breien zet je steken op en daarna zet je de eerste stappen van een nieuw project. Als een onderdeel klaar is, hecht je het af. Ik heb ontdekt dat het enorm bevredigend kan zijn om een begin- en eindpunt te hebben van iets wat hanteerbaar en begrenst is. Het geeft je een gevoel van afronding, rust en stabiliteit in een wereld die altijd en eeuwig chaotisch en onvolledig aan zal voelen.”

“Dus telkens als de omstandigheden je volledig in beslag beginnen te nemen, probeer dan een andere richting in te slaan en zoek naar het kleine, naar iets wat je kan helpen om je gedachten opnieuw te ordenen.”

“Besteed een hele middag aan het betegelen van je badkamer, bak een brood, werk je nagels bij of knutsel sieraden. Dompel jezelf onder in het proces en vergeef jezelf dat je even de storm ontloopt.”

“Besef dat het geen kwaad kan om op beperkte schaal productief te zijn en te investeren in ondernemingen die aansluiten op je grootste doelen en dromen.”

En vergeet intussen vooral niet te genieten van je kleine succesjes 😊