Zonder doel geen richting

“Welke weg moet ik nu nemen?”, vroeg Alice.

 “Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het niet uit welke kant je op gaat. Je komt vast wel ergens, als je maar lang genoeg loopt”, antwoordde Cheshire Cat.

 Een belangrijke reden waarom teams er niet in slagen om hun jaarlijkse ambities te realiseren is dat medewerkers niet weten wat zij zélf kunnen doen om de missie en strategie van de organisatie waar te maken. Je kunt zeer actief zijn zonder effectief te zijn.

Zonder helder doel geen richting. Zeker tijdens het langdurige thuiswerken kun je de weg soms even kwijtraken en elkaar makkelijk uit het oog verliezen. Voor je het weet loop je straks wéér achter elkaar aan te hollen van de ene MS-Teamssessie naar de volgende Zoommeeting zonder dat iemand zich hardop afvraagt “Waar zijn we nou helemaal mee bezig?”


Hoe anders zou 2022 verlopen wanneer we weten wat echt belangrijk voor ons is?

Goede voornemens en de beste wensen zullen pas realiteit worden als je weet wat jij concreet kunt doen om het gezamenlijke doel te bereiken. Wellicht ben je nu al zeer actief, wellicht ook zeer efficiënt bezig, maar we kunnen pas echt effectief en plezierig met elkaar aan de slag als we allemaal het einddoel kennen.

Zelfs als iedereen weet wat de specifieke plannen voor het komende jaar zijn, wil dat nog niet zeggen dat teamleden zich hier in hun dagelijkse werkpraktijk ook verbonden mee voelen. Geen betrokkenheid, geen commitment.

Beginnen met het einde voor ogen betekent dat je begint met een helder en uitdagend toekomstbeeld, op basis van je (collectieve) ambitie. Het houdt in dat je weet waar je heengaat, zodat je beter begrijpt waar je nu bent, en ook altijd stappen kunt zetten in de juiste richting.

Als (team)coach begeleid ik teams, medewerkers en organisaties om helder voor ogen te krijgen wat ze willen bereiken, hoe én waarom. De energie en het enthousiasme zullen stijgen naarmate mensen de doelen als realistisch, haalbaar, inspirerend en uitdagend zien.

Als trainer help ik je bij het ontwikkelen van de talenten en vaardigheden die nodig zijn om ook in ‘hybride tijden’ adequaat in te blijven spelen op de vragen, wensen, behoeften en verwachtingen vanuit een snel veranderende omgeving.

Om doelen te bereiken die je nog nooit bereikt hebt, zul je dingen moeten doen die je nooit eerder hebt gedaan. Pas wanneer mensen weten welke bijdrage ze kunnen leveren aan het grote geheel, zullen zij zich uitgenodigd voelen om nieuwe en betere wegen te bewandelen om het gezamenlijke doel te bereiken.

Zo groeit gaandeweg het geloof en vertrouwen dat we van 2022 samen weer een topjaar kunnen maken.

Meer weten? Kijk dan op www.humancolours.nl

Liever meteen aan de slag? Bel me dan gerust op 0680157159

#andersdenkenvoelendoen #menselijkmaatwerk