Binnenstebuiten of Buitenstebinnen?

Hoe help je mensen naar blijvend ander gedrag? Van binnen naar buiten of van buiten naar binnen? En wat werkt dan het beste? Met deze vragen wist Karin de Galan mij vorige week te triggeren: “En als je aan de binnenkant helpt, verandert de buitenkant dan vanzelf mee?”

Tja, was het antwoord maar zo simpel…
…alsof je bij duurzame gedragsverandering de keuze hebt tussen de cursus “leren surfen” of een demo “diepzeeduiken”.

“Je kunt de wind niet veranderen, maar wel zelf bepalen hoe je zeilen staan”, leerde mijn instructeur mij ooit varend op de Friese meren.
“De wereld is zoveel mooier onder water!”, riep mijn instructeur enthousiast toen ik ‘de sprong in het diepe’ waagde tijdens mijn eerste duik in de Rode Zee.

Leren en ontwikkelen omvat in de praktijk zoveel meer dan “oefenen met ander gedrag, het aanleren van nieuwe vaardigheden en het creëren van successen”. Zeeën van mogelijkheden en “Een oceaan om in te vluchten…”

Blijvend veranderen vraagt bovenal om menselijk maatwerk. Ingesleten denk- en doepatronen doorbreken betekent voor mij ‘terug naar de kern’: Ken jezelf, je potentieel, stem af met je omgeving en haal eruit wat erin zit!

Maar hoe leg je dat iemand uit in 1300 woorden?
“Een beeld zegt soms meer…”

#andersdenkenvoelendoen #menselijkmaatwerk