De dynamiek van een storm lijkt verrassend veel op wat teams ervaren als ze in “zwaar weer” zijn terechtgekomen. Er is chaos, emotionele ontlading en tijdens discussies kan het er vaak heftig aan toe gaan. Hoe kom je als team samen sterker uit de strijd?
Met enige regelmaat begeleid ik teams die in de stormfase zijn beland. Hoewel stormen destructief kunnen lijken, zijn ze ook onmisbaar voor vernieuwing en groei. Een team doorloopt daarbij de volgende fasen naar taakvolwassenheid:
1️. Forming: In deze beginfase leren teamleden elkaar kennen. Samen verkennen ze de doelen van het team.
Biedt structuur, maak heldere werkafspraken en schep helderheid in taken.
2️. Storming: In deze fase ontstaan conflicten en meningsverschillen doordat teamleden hun eigen standpunten en persoonlijkheden duidelijker laten zien. Dit kan spanningen veroorzaken, maar is cruciaal om de rollen en verantwoordelijkheden binnen het team te definiëren.
Stuur op gedrag en communicatie, maak verschillen helder en begeleidt tegenstellingen.
3️. Norming: De samenwerking wordt effectiever omdat teamleden overeenstemming bereiken over de visie en doelen. Het team definieert zijn eigen procedures en ontwikkelt zijn eigen stijl en aanpak.
Creëer vertrouwen, stimuleer eigenaarschap en help alleen waar dit nodig is om hobbels te nemen.
4️. Performing: In deze laatste fase zijn de teamleden zijn goed op elkaar afgestemd, nemen zelfstandig beslissingen en zijn gericht op het behalen van de gemeenschappelijke doelen.
Delegeer en biedt heldere kaders.
Reforming: Deze fase treedt op wanneer een team zichzelf moet heroriënteren, vaak door veranderingen in teamsamenstelling of omstandigheden.
Evalueer de samenwerking en pas de doelen, normen en werkwijze aan op de nieuwe realiteit.
Het begeleiden van een team tijdens een stormachtige fase vereist aandacht voor zowel groepsdynamiek als individuele behoeften. Door geduldig, empathisch en doelgericht te handelen, navigeer je jouw team stap voor stap door de storm:
- Bevorder open communicatie: Moedig teamleden aan om conflicten en zorgen respectvol te uiten, zodat misverstanden worden opgelost en vertrouwen kan groeien.
- Maak verwachtingen helder: Definieer rollen, verantwoordelijkheden en gezamenlijke doelen om structuur te bieden en spanningen te verminderen.
- Observeer groepsdynamiek: Let op spanningen, conflicten of stille frustraties die misschien niet meteen zichtbaar zijn.
- Stimuleer samenwerking: Help teamleden om elkaar te begrijpen door gezamenlijke activiteiten en het benadrukken van gedeelde belangen. Dit bevordert teamcohesie en wederzijds respect.
Net als in de natuur trekt zelfs de heftigste storm uiteindelijk weer voorbij. Teams die stormen doorstaan, ontwikkelen vaak een grotere veerkracht en nemen deze belangrijke leerervaring mee naar de toekomst.
Welke storm trotseert jouw team op dit moment? En hoe kun je deze ervaring benutten om te groeien?