Hoe gekleurd is jouw beeld?

Het is niet altijd wat het lijkt. Op het eerste gezicht lijken de bollen in de video van kleur te verschillen, maar in werkelijkheid hebben ze precies dezelfde lichtbruine basiskleur. De bollen veranderen niet van kleur, maar de gekleurde strepen vertekenen je beeld.

“De ziel wordt geschilderd door de kleur van onze gedachten.” – Marcel Aurelius –

Deze week geef ik een training selectievaardigheden. Door personeelstekorten is het voor veel bedrijven een grote uitdaging om geschikt personeel te vinden. Daarom laten zowel werkgevers als werkzoekenden zich tijdens het sollicitatiegesprek graag van hun meest voorbeeldige kant zien.

Hoe kom je tot een juiste inschatting?

Als mens zijn we van nature geneigd om onze keuzes te maken op basis van onze eerste indruk. Ons ‘slimme onbewuste’ heeft z’n werk al gedaan voordat we de kans krijgen om zelf een bewuste en zorgvuldige afweging te maken.

Jouw blik op de werkelijkheid is gekleurd door je eerdere ervaringen en ‘indrukken’. Zo zien we de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zijn geworden. Kleurrijke mensen, ieder met z’n eigen unieke talent.

Onze eerste indruk is globaal. Hoe meer je inzoomt, hoe meer details je kunt waarnemen. Doorgaans blijkt zo’n 80% van onze 1e indruk te kloppen, maar op basis van die laatste 20% kan je de plank ook volledig mis slaan.

Zo beoordelen we kandidaten die veel overeenkomsten vertonen met onszelf vaak als meest geschikt voor de functie. De befaamde ‘klik’. Terwijl het maar de vraag is of je daarmee wel altijd de beste keuze maakt…

Drie tips voor een goed gesprek:

1.     Check je aannames en stel je oordeel uit. De STARR-methode helpt je om door middel van gerichte vragen het toekomstige gedrag van de kandidaat het beste te voorspellen op basis van zijn recente ervaringen.

2.     Wees eerlijk en realistisch over de wederzijdse verwachtingen. Pas op met beloftes die je in de praktijk niet kunt waarmaken. Uiteindelijk kom je daarmee beiden bedrogen uit.

3.     Vakbekwaamheid is niet het enige dat telt. Werkplezier en motivatie blijken veel belangrijker voor duurzaam succes. Wees daarom oprecht nieuwsgierig naar iemands achtergrond, persoonlijke drijfveren en ambitie.

Het kan ook heel anders. Zonder sollicitatiegesprek, zonder brief, zonder vragen.

Met Open Hiring heeft iedereen een eerlijke kans op een baan. In de puurste vorm vraagt een werkgever niets. Er komt een vacature en wie zich als eerste meldt, krijgt de baan. Onafhankelijk van leeftijd, ervaring of motivatie. Wie wil én kan werken, kan zó aan de slag. Uiteindelijk draait het immers niet om diploma’s, maar om menselijk maatwerk.

Maak er weer een mooie dag van!